HAYVANSAL ESASLI TESBİHLER

Yabani ve evcil hayvanların boynuz, kabuk, kemik, ve dişlerinden yapılan tesbihlerdir. Madeni tesbihlere nazaran daha kolay yapılırlar.
Bağa: Derin ve sıcak denizlerde yaşayan büyük boyuttaki deniz kaplumbağası kabuğudur.
Fildişi: Filin silah olarak kullandığı iki uzun, eğri diştir. Donuk beyaz renginin güzelliği, kolayca cilalanabilmesi bakımından tesbih ve bazı süs eşyası yapımında kullanılır. Fildişi tarihin en eski çağlarından beri çeşitli sanat işlerinde kullanılmaktadır. Fillere Asya ve Afrika’da rastlandığı için fildişi işçiliği de önce bu ülkelerde başlamış, zamanla bütün dünyaya yayılmıştır.
Sedef: Denizlerde yetişen midye ve istridye gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuk içindeki renkli kısıma verilen isimdir.
Balık Dişi: Tesbihlerde genellikle balina dişleri kullanılır. Sarımtrak beyaz renktedir. Köpekbalığı dişlinden yapılan tesbihler gri-beyaz, testere balığı dişinden yapılan tesbihle ise beyaz renkli olur.
İnci: Dünya üzerinde oldukça nadir rastlanan maddelerden birisi olan incinin rengi sedef rengidir ve bu eşyanın yaklaşık olarak %90’dan daha fazlası kalsiyum karbonat adı verilen maddeden oluşmaktadır. İnci, çıkarıldığı yer olarak oldukça ilginçtir. İnci, deniz ve okyanuslarda yaşayan yumuşakçaların içlerinde oluşmaktadır. Bu yumuşakçaların başında ise, istiridye gelmektedir. İklim olarak ılıman ve sıcak bölgelerde yaşayabilen deniz yumuşakçalarının içlerinde doğal bir süreç içerisinde oluşan incinin bulunması oldukça zordur. Bu zorluk, inciyi değerli bir süs eşyası haline getirmiştir. Deniz yumuşakçalarının içlerinde oluşan incilerin dışında, günümüzde yapay olarak üretilen inciler de bulunmaktadır.
Mercan: Deniz mikroorganizmalarının iskeletidir. Genellikle kırmızı renklidir.